- Man - Fre: 8:00 - 17:00
- kundeservice@lagur.dk
- 70 60 56 00
LAGUR har nu en EPD
hvad betyder det for vores kunder?
LAGUR sætter nye standarder i vandbehandling. Med en tredjepartsverificeret miljøvaredeklaration (EPD) gør LAGUR det nemmere for virksomheder og bygherrer at træffe bæredygtige valg baseret på gennemsigtige miljødata.
LAGUR har fået en EPD
Som den første producent af vandbehandlingsanlæg på det danske marked har LAGUR fået udarbejdet en miljøvaredeklaration (EPD) i forbindelse med sin livscyklusvurdering (LCA).
Men hvad er en EPD egentlig, og hvorfor er den vigtig for vores kunder? Lad os dykke ned i detaljerne.
Hvad er en EPD?
En EPD (Environmental Product Declaration) er en tredjepartsverificeret miljøvaredeklaration, der dokumenterer et produkts miljøpåvirkning gennem hele dets livscyklus – fra råvareudvinding og produktion til brug og bortskaffelse.
En EPD er baseret på en livscyklusvurdering (LCA) og følger internationale standarder som ISO 14025 og EN 15804.
Hvad er en LCA?
En LCA (Livscyklusvurdering) er en metode til at analysere og vurdere et produkts samlede miljøpåvirkning fra start til slut. Det betyder, at man undersøger alle faser i produktets liv – fra råmaterialer og produktion til anvendelse og bortskaffelse.
Formålet med en LCA er at skabe et totalt overblik over de miljømæssige konsekvenser og dermed give grundlag for mere bæredygtige valg. LAGUR’s LCA danner grundlaget for vores EPD og sikrer, at produktets miljødata er baseret på videnskabelig dokumentation.
Hvad betyder det, at LAGUR har en EPD?
At LAGUR nu har en EPD betyder, at vi kan dokumentere vores miljøaftryk med gennemsigtige og standardiserede data.
Det giver vores kunder og samarbejdspartnere mulighed for at vælge løsninger baseret på veldokumenterede miljømæssige fakta. Det understreger også vores engagement i bæredygtighed og ansvarlighed i vandbehandling.
Fodaftryk på miljøet i bred forstand
En EPD kan sammenlignes med en næringsdeklaration for fødevarer, men i stedet for at angive kalorier og ingredienser præsenterer en EPD data om produktets miljømæssige fodaftryk.
En EPD indeholder oplysninger om energi- og ressourceforbrug, affaldsgenerering og miljøpåvirkninger fra produktion, anvendelse og bortskaffelse.
EPD’en opstiller miljøpåvirkning i en række kategorier, bl.a,:
- Global opvarmning
- Forsuring
- Næringssaltsbelastning
- Nedbrydelse af ozonlaget
- Udtynding af naturressourcer.
Grundlag for sammenligning
EPD’er udvikles i henhold til anerkendte europæiske og internationale standarder og verificeres af en uafhængig tredjepart. De bruges primært i byggebranchen, men kan også anvendes i andre industrier for at fremme gennemsigtighed og bæredygtighed.
Det er vigtigt at bemærke, at en EPD ikke i sig selv vurderer, om et produkt er miljøvenligt eller ej. Den giver derimod et grundlag for at sammenligne forskellige produkters miljøpåvirkning og hjælper virksomheder og bygherrer med at træffe informerede valg, der kan reducere den samlede miljøpåvirkning.
Hvad kan man bruge en EPD til?
EPD’en kan anvendes i flere sammenhænge:
- Bæredygtigt byggeri: Byggeprojekter kræver i stigende grad dokumentation for materialers og teknologiers miljøpåvirkning, og en EPD gør det lettere at indarbejde LAGUR i bæredygtige løsninger.
- Miljøcertificeringer: Bygningscertificeringer som DGNB, BREEAM og LEED kræver ofte EPD’er for at kunne vurdere og optimere en bygnings samlede miljøpåvirkning.
- CO2-regnskaber: Virksomheder, der arbejder aktivt med at reducere deres klimaaftryk, kan bruge LAGUR’s EPD i deres dokumentation og bæredygtighedsstrategier.
Bedre mulighed for finansiering
Ikke mindst en DGNB-certificering kan i dag have en positiv indflydelse på bygherrers mulighed for at få finansiering til deres projekter.
DGNB-certificering er en omfattende og helhedsorienteret certificeringsordning for bæredygtigt byggeri udviklet af Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (Den tyske forening for bæredygtigt byggeri). Ordningen er frivillig, men bredt anvendt.
- Grøn finansiering: Flere store danske banker tilbyder allerede fordele til virksomheder med gode ESG-rapporter. Specifikt giver en DGNB Guld-certificering adgang til grøn finansiering hos flere store danske banker, som beskrevet i bankernes Green Bonds Frameworks.
- Strategisk værktøj: DGNB-certificeringen fungerer som et strategisk værktøj, der giver tredjepartsverificeret data og dokumentation, som er relevant for ESG-rapportering og grøn finansiering.
- Vækstfonden: For landbrugsvirksomheder kan DGNB-certificering være en del af vurderingen for at opnå lån fra Vækstfonden. Kravene omfatter, at virksomheden bygger på EU Taksonomien, som DGNB er i overensstemmelse med.
- Øget værdi: DGNB-certificerede byggerier kan opnå højere lejeindtægter og salgsværdi på grund af dokumenteret godt indeklima og større gennemsigtighed.
- EU Taksonomien: Selvom DGNB ikke er direkte nævnt i forbindelse med EU Taksonomien, er der en sammenhæng, da begge fokuserer på bæredygtighed. EU Taksonomien forventes at påvirke finansiering i fremtiden.
Hvem har gavn af EPD'en?
EPD’en er relevant for en bred vifte af LAGUR’s interessenter:
- Bygherrer og rådgivere kan bruge den til at dokumentere valg af bæredygtige materialer i byggeprojekter.
- Entreprenører og installatører kan få nem adgang til verificerede miljødata, der kan indgå i beregninger og certificeringer.
- Miljøansvarlige og CSR-afdelinger i virksomheder kan bruge den til at optimere og dokumentere deres grønne indsatser.
- Industri og forsyningssektoren kan anvende EPD’en til at sikre, at deres valg af vandbehandling er i tråd med deres miljøstrategi.
En vigtig milepæl for LAGUR
Med vores EPD har vi taget endnu et skridt mod en mere bæredygtig fremtid.
Vi ønsker at være en del af løsningen og bidrage til, at virksomheder, bygherrer og forsyningsselskaber kan tage informerede valg baseret på fakta.
FØLG udviklingen