Er kogt vand kalkfrit?

Nej. Der er stadig kalk i vandet i elkedlen og gryden, når du har kogt vand – og det drejer sig ikke kun om den kalk, der har udfældet sig og nu ligger på bunden.

KALKEN FJERNES IKKE HELT

Kombinationen af kalk og vand optager mange mennesker i mange forskellige situationer i hverdagen, og i LAGUR får vi jævnligt spørgsmål om emnet fra forbrugere. For eksempel: Er kogt vand kalkfrit?

Nej, kogt vand er ikke kalkfrit, så kogning i elkedel eller gryde er ingen genvej til vand helt uden kalk. Kogning reducerer kalkindholdet i vandet, men fjerner ikke kalken helt.

Kalkfrit vand er blandt andet efterspurgt, når orkideerne en sjælden gang skal have vand. Mange orkideer har ikke godt af for meget kalk. Kogning kan gøre vandet mere spiseligt for orkideerne, men den allerbedste løsning vil være regnvand, som fra naturens hånd kommer ned fra oven uden kalk i sig. Et dyrere alternativ er demineraliseret vand.

UDFÆLDES UNDER OPVARMNING

Jo mere du varmer vandet i elkedlen op, jo mere udfældes den kalk, der er bundet i vandet. Det sker eksponentielt fra 60 grader og op. Hvis dit vand er meget hårdt, vil der i sidste fase af opvarmningen ligge en grødbræmme af kalk i toppen, så længe vandet er varmt.

Når vandet køler ned, bundfældes meget af kalken, men ikke alt. Man taler derfor om forbigående og permanent hårdhed. Udfældet kalk kan sis fra, og så er vandets hårdhed faldet tilsvarende. Men kalkfrit er vandet ikke.

KOGNING ER GODT MOD FORURENET VAND

Bortset fra dine orkideers ve og vel er den bedste grund til at koge vand, at det kan sikre dig mod at blive syg af at drikke forurenet vand, fordi de bakterier og andre mikroorganismer, som ved en fejl har fundet vej til brugsvandet, bliver dræbt under kogningen.

Og når det atter sunde vand er kølet ned, må du finde dig i, at der stadig er kalk tilbage.

FØLG udviklingen