Dine fisk vil også synes godt om LAGUR

Da LAGUR ikke ændrer på vandkemien, men bevarer vandets naturlige sammensætning, er LAGUR velegnet til hjem med akvariefisk både indenfor og i en dam, der skal have tilført frisk vand med naturligt indhold af mineraler. Men vi vil gerne være klogere. Du er meget velkommen til at bidrage i kommentarerne til vores udforskning af emnet med din viden og dine egne erfaringer om vand og fisk.

I mange hjem er der andre levende væsener end blot mennesker, der har glæde af det rene vand. Vi kan nyde direkte fra hanen i Danmark.

Mange har kæledyr, og ikke mindst hunde slubrer lystigt frisk vand i sig, når de er tørstige. Men ingen kæledyr er i sagens natur så fundamentalt afhængige af vand som fisk.

På baggrund af research og dialog med kunder, der holder fisk, har vi lavet denne artikel som et forsøg på at beskrive forholdet mellem LAGUR og fisk bag glas eller i en havedam.

Vi vil meget gerne blive klogere på emnet og opfordrer alle med viden om vand og fisk til at bidrage med deres erfaringer.

MANGE VANDVÆRDIER PÅVIRKER HINANDEN

Generelt kan alle de akvariefisk, man kan købe i danske dyrehandler, holdes med almindeligt postevand i akvariet. Det kræver dog at man har styr på temperaturen og de andre forhold, der har indflydelse på vandkvaliteten og fiskenes leveforhold.

Da LAGUR ikke ændrer på vandkemien, men bevarer grundvandets naturlige sammensætning. Inklusive de mineraler, der er opsamlet på vandets vej gennem jordlagene, er LAGUR også velegnet til hjem med akvariefisk.

Der er mange vandværdier at holde styr på, når man holder fisk. De vigtigste er pH (surhed), dH/Kh (karbonathårdhed), Gh (vandets totale hårdhed, dvs. et mål for opløste calcium- og magnesiumsalte), No2 (kvælstofdioxid/nitrit), No3 (nitrat) og Nh4 (ammonium).

Dertil kommer den velkendte Co2 (kuldioxid), som jo bliver en faktor i udendørs bassiner og havedamme. Her vil der altid være en eller anden grad af luft- og vandforurening, idet iltning og uddrivning af Co2, ammonium og ammoniak stiger i takt med vinden og havedammens overflade.

Hvis du bor i et område med sur regn, som rykker pH-værdierne og dermed giver ustabilitet i vandets kemiske balance, kræver det udskiftning af vand. Hvis udskiftningen foretages med vand, der har været behandlet i et konventionelt blødgøringsanlæg, udvasker du selv endnu flere af vandets naturlige mineraler.

Desuden er der den faktor, at jo mere skidt, der tilføres dammen af luftforurening og blade mv., jo mere nitrat kommer der. Hvilket også kan give behov for at udskifte noget vand.

FØLG MED I VÆRDIERNE

Du kan følge med i vandets forskellige værdier ved at bruge teststicks, men udfordringen kan være, at de værdier i vid udstrækning påvirker hinanden. De ændrer sig hver især, hvilket ikke mindst ses i forbindelse med vandskift, hvor akvariet eller dammen tilføres frisk vand med andre værdier.

De fleste fiskearter, selv dem fra tropiske regnskovsområder, lever fint i akvarier baseret på dansk grundvand, der passerer gennem et LAGUR-anlæg. Uanset de hårdhedsgrader (kalkindhold), der måtte være i det pågældende geografiske område af Danmark.

NÅR OPDRÆT AF FISK KRÆVER ET SPECIELT MILJØ

Mere avancerede akvarister, der måske vil til at opdrætte fisk, kan få behov for at ændre vandværdierne og blødgøre vandet til færre hårdhedsgrader, end der er i det vand, boligen modtager. Det er fordi det kræver et specielt miljø af blødere vand for at vise fiskenes virkelige adfærd. 

Opdrættere af akvariefisk kan lave blødt vand på flere måder. De kan købe destilleret vand, benytte regnvand eller bruge et ionbytteranlæg, enten på hovedledningen til boligen eller i selve akvariet. Nogle opdrættere fortynder for eksempel ledningsvandet med regnvand og filtrerer det over spagnum for at opnå de rette værdier.

Umiddelbart kan vand fra et konventionelt blødgøringsanlæg (som LAGUR adskiller sig fra ved ikke at forhøje vandets natriumindhold) bruges. Medmindre det altså er indstillet til at fjerne for meget kalk, idet det er er en vigtig del af vandskift, at der er høj dH og Kh i vandet.

REGNVANDET SKYLLER MINERALERNE UD

Men ved fisk i bassin og havedam skal man også tage i betragtning, at en del mineraler mv. skylles ud via regnvand. Især hvis man samler regnvand til havedammen.

En LAGUR-kunde fortæller, at han på grund af sit bassins størrelse og dybde og mængde af fisk er sårbar over for regnvand. Derfor udskifter han efter behov noget af vandet efter en regnvejrsperiode med almindeligt vandværksvand. Det er især vigtigt, når det bliver varmt om sommeren, for at øge Kh-værdien og dermed stabilisere CO2- og pH-balancen.

Havde han et konventionelt blødgøringsanlæg, ville det kræve kraftig tilsætning af de mineraler, som et LAGUR-anlæg bevarer ved ikke at ændre på vandets kemiske sammensætning.

Især ved en havedam er Co2, Kh og pH uløseligt forbundne, idet Co2 og pH svinger sammen, så et fald i pH-værdien giver mindre ilt og mere Co2 i vandet.

I den forbindelse virker Kh som den stabiliserende faktor, og jo mere jo bedre. Kh udvandes ved regn mv., og fylder man op med naturligt postevand, stabiliseres værdien igen.

LAV KH GØR PH- OG CO2-BALANCEN USTABIL

Ved meget lav Kh bliver pH- og Co2-balancen så ustabil, at blot et lavtryk, som øger Co2-indholdet i vandet, kan udløse et pH-styrt. Det vil betyde Co2-mætning, og at fiskene dør inden for timer af iltmangel.

Hvis ikke man jævnligt måler Kh og dH i havedammen og skifter vand renset af et konventionelt vandbehandlingsanlæg, kan det ende galt. Især hvis det er en havedam med koi-karper og dermed høj belastning eller for eksempel stør, der er meget følsomme overfor iltmangel.

I de danske vandløb er der masser af dH og Kh grundet alle de sten, som ligger i vandløbene. Ellers ville der ikke være ret mange fisk.

–  –  –  –  –

FØLG udviklingen
DANSK MONTAGE A/S