Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

HÆLDER DU OGSÅ PENGE I KLOAKKEN?

Utætte vandhaner og løbende toiletter kan betyde, at tusindvis af kroner ryger ud med spildevandet hvert år. Men det er nemt at gøre noget ved med små greb og kemifri vandbehandling.

SMÅ PROBLEMER MED STORE OMKOSTNINGER

Vandspild er et overset problem i mange danske hjem, men det kan koste mere, end man lige tror. Utætte vandhaner og løbende toiletter kan betyde, at tusindvis af kroner ryger ud med spildevandet hvert år.

Selvom problemet ofte skyldes kalkaflejringer og slidte pakninger, kan det have stor indvirkning på både vandforbrug og økonomi.

Vand er en værdifuld ressource, og i Danmark har vi i mange år haft adgang til rigeligt med rent vand. Men selv her har vi et ansvar for at mindske spild og bevare vores ressourcer.

At lade vandet løbe unødigt er ikke kun dårligt for miljøet – det er også en direkte belastning for din pengepung.

HVOR MEGET VAND SPILDER DU?

En dryppende vandhane og et løbende toilet kan virke som småting, men tallene viser noget andet: Ifølge Energistyrelsen spilder en vandhane, der drypper langsomt (ca. 1 dråbe pr. sekund) 20 liter i døgnet svarende til 7m3 pr. år eller ca. 500 kroner i aktuelle vandpriser.

Drypper den hurtigt, og spilder den for eksempel 80 liter i døgnet, svarer det til 30 m3 pr. år eller ca. 2.300 kr. Løber den med en tynd stråle, kommer du op på 275 liter i døgnet svarende 100 m3 pr. år eller ca. 7.700 kr.

Et toilet, der løber en lille smule, spilder omkring 275 liter vand pr. døgn. Det svarer til mere end 7.000 kr. om året. Hvis det løber, så der helt tydeligt er uro på vandoverfladen, går der mellem 550 og 1.100 liter vand til spilde pr. døgn.

TIP: UDSKIFT PAKNINGEN

En dryppende vandhane er et af de mest almindelige tegn på vandspild. Typisk skyldes problemet en tilkalket pakning eller en slidt ventil. Selvom det kan virke ubetydeligt, kan en enkelt dryppende hane hurtigt akkumulere til flere tusinde liter vand om året.

Tip: Udskift pakninger eller ventiler, så snart du opdager dryp. Det kan være en lille investering, men det vil hurtigt spare dig for penge på vandregningen.

TIP: TRICKET MED TOILETPAPIR

Et løbende toilet kan ofte være sværere at opdage. Prøv at tørre bagsiden af toiletkummes inderside og sæt et stykke toiletpapir fast. Hvis papiret bliver vådt, løber toilettet, og det er tid til at tage handling.

Tip: I mange tilfælde skyldes problemet en tilkalket bundventil eller en utæt pakning. Ved at rense eller udskifte disse dele kan du ofte stoppe vandspildet.

TIP: TJEK VANDMÅLEREN JÆVNLIGT

En skjult lækage, fx i et rør, kan være svær at opdage. Selvom lækagen måske kun er på størrelse med en synål, kan den stadig lække op til 70 liter om dagen, hvilket over tid resulterer i et betydeligt vandtab.

Tip: Tjek jævnligt dine vandmålere, og vær opmærksom på pludselige stigninger i forbruget, der kan indikere en lækage.

TIP: BRUG KEMIFRI VANDBEHANDLING

Mange tilfælde af vandspild skyldes kalkaflejringer, der ødelægger pakninger og ventiler. Et kemifrit vandbehandlingsanlæg kan forebygge kalkproblemer ved at ændre kalkens struktur, så den ikke sætter sig fast.

Kemifri vandbehandling fra LAGUR anvender ikke salt i processen og adskiller sig fundamentalt fra såkaldt blødgøring (ionbytning). Men effekten af LAGUR er på mange måder sammenligneligt med blødgøring, idet et LAGUR-anlæg bidrager til, at dine vandhaner og toiletter fungerer bedre, fordi kalken ikke aflejrer sig nær så meget som førhen.

MANGE BÆKKE SMÅ…

’Mange bække små gør en stor å’. Ordsproget passer perfekt, når vi taler om vandspild. Mange små dryp og løbende toiletter kan sammenlagt betyde store udgifter og et unødigt spild af ressourcer. Hvis du handler hurtigt og fikser problemerne, kan du både spare penge og hjælpe miljøet.

En af de bedste måder at undgå vandspild på er at være opmærksom på dit forbrug. Gennemgå jævnligt dine vandregninger, og tjek, om der er uventede stigninger, som kan indikere spild.

Det kan også være en god idé at installere vandmålere på forskellige dele af hjemmet, så du hurtigt kan opdage eventuelle lækager.

SPAR VAND OG PENGE

Prisen på vand varierer i hele landet, afhængigt af lokale forhold og investeringer. Ifølge DANVA ligger den samlede pris for vand og afløb typisk på mellem 40 og 60 kr. pr. m³ vand. Derfor kan vandspild hurtigt løbe op i store beløb, hvis du ikke tager affære.

–  –  –  –  –

FØLG udviklingen
DANSK MONTAGE A/S