HÆLDER DU OGSÅ PENGE I KLOAKKEN?

Utætte vandhaner og toiletter, der løber, er ikke bare spild af vand. De kan koste dig tusindvis af kroner om året. Ofte er problemet tilkalkede og møre pakninger og ventiler. Det kan forebygges med et kemifrit vandbehandlingsanlæg, der ødelægger kalkens evne til at aflejre sig, men bevarer vandets sunde egenskaber.

SPILDER DU 20 LITER VAND OM DAGEN?

Ordsproget ’Mange bække små gør en stor å’ er ikke kun sandt, når vi sparer op. Det gælder også, når vi fråser med vand, og når vi taber penge. Gør du ikke noget ved det, kan en vandhane, der drypper, og et toilet, der løber, koste dig tusindvis af kroner på vandregningen hvert år.

Respekt til dem, der reagerer fluks på en dryppende vandhane og får den ordnet med det samme. Men rigtig mange lykkes med at fortrænge lyden og sætter den lille praktiske opgave på to do listen til udførelse en uvis dag ude i fremtiden. Og når de endelig tager sig sammen og får det gjort, er det som regel, fordi irritationen over lyden omsider er blevet for stor – ikke fordi de ikke længere kan leve med det økonomiske tab.

Det er dog ikke småpenge, vi risikerer at hælde i kloakken, når vi tøver med at fikse vores vandspild, viser Energistyrelsens beregninger. Hvis en vandhane drypper langsomt, spilder du cirka 20 liter vand pr. døgn. Det svarer til omkring 500 kroner om året. Hvis vandhanen er mere utæt og løber med en tynd stråle, spilder du omkring 275 liter vand i døgnet, og så koster det dig mere end 6.000 kroner om året.

TOILETTER DER LØBER KOSTER DIG OP TIL 27.480 KR,- OM ÅRet

Toiletter, der løber, kan være meget bekostelige. Især hvis det drejer sig om et ældre toilet, som bruger op til 12 liter vand på et fuldt skyl.

Nye toiletter skyller med tre eller seks liter pr. gang. Hvis toilettet løber en lille smule, så det er svært at se, spilder det omkring 275 liter vand pr. døgn (100,4 m3/år) svarende til cirka 6.897 kroner pr. år.

Hvis toilettet løber, så du kan se det med det blotte øje, spilder du omkring 550 liter vand i døgnet (200m3/år) svarende til cirka 13.740 kroner pr. år.

Løber toilettet så meget, at der helt tydeligt er uro på vandoverfladen, kan vandspildet blive op til 1.100 liter i døgnet (400m3/år) svarende til cirka 27.480 kroner pr. år.

Vand koster ikke det samme i hele landet. Geologi, kundegrundlag og forskellige investeringsbehov kan påvirke prisen på vand lokalt. Her er der regnet med gennemsnitsprisen i 2017, hvor den ifølge DANVA var 68,70 kr. pr m3 vand.

LØBET DIT TOILET?

Hvis du er i tvivl, er det nemt at afgøre, om toilettet løber. Tør bagsiden af kummen og sæt et stykke toiletpapir fast. Hvis papiret bliver vådt, løber dit toilet.

Som regel skyldes den utætte vandhane og det løbende toilet kalkaflejringer.

I de fleste tilfælde er det tilstrækkeligt at udskifte den tilkalkede og møre pakning i vandhanen. Men nogle gange er det nødvendigt at udskifte den såkaldte kartouche, der kan være medtaget af kalk og ir. Kartouchen er en åbne/lukke-mekanisme, der sidder i de fleste moderne blandingsbatterier.

Når et toilet løber, skyldes det for det meste, at bundventilen er blevet mør, eller at vandtilførslen har samlet kalk og småsten fra vandanlægget. Begge dele er det ofte muligt at udbedre selv med rensning og nye pakninger. Ellers må du tilkalde en VVS’er.

LAGUR BIDRAGER TIL LAVERE VANDREGNINGER

Et vandbehandlingsanlæg fra LAGUR kan hjælpe dig med at forebygge vandspild fra vandhaner og toiletter. Uden brug af kemi og store mængder salt, som det kendes fra blødgøringsanlæg og andre løsninger, omdanner LAGUR kalken i vandet fra bindende krystallisk form til pulverformen aragonit. Dermed minimeres kalkaflejringerne i installationer, ventiler, pakninger og hårde hvidevarer.

På den måde bidrager LAGUR til lavere vandregninger i hjem uden kalkgener og vandspild – uden at ændre på den sunde vandkemi og den gode vandsmag, vi har i Danmark.

FØLG udviklingen
DANSK MONTAGE A/S