Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

LAGUR FÅR DIT VANDRØR TIL AT OPFØRE SIG ORDENTLIGT

Lagur-behandlet vand har en positiv effekt på eksisterende kalkaflejringer, der gennem måske mange år har sat sig i et ru lag på vandrørets inderside.

Vand, der er behandlet af lagur, giver roligere gennemstrømning med færre turbulenser, reducerer risikoen for rørsprængninger og øger vandtrykket i din hane og bruser.

Roligere vand i rørene

Udover minimerede kalkgener oplever mange af LAGUR’s kunder, at deres vand løber roligere i rørene, og at de får færre vandtryksproblemer, når vores anlæg er installeret.

Det skyldes, at LAGUR ændrer kalkens struktur fra krystaller til granulater, så kalken i LAGUR-behandlet vand ikke sætter sig på rørets inderside, ligesom kalken i det ubehandlede vand gjorde. I stedet virker gennemstrømningen af LAGUR-behandlet vand som fint sandpapir mod kalkdannelserne.

Hvis der derimod er ujævnheder på rørets inderside skaber det turbulenser i vandet, sænker vandtrykket i hanen og øger trykket på røret på steder med kalkdannelser, fordi pladsen til vandet er blevet reduceret.

Når vi installerer LAGUR i større ejendomme, der har haft problemer med vandtrykket, sker der typisk en forbedring af vandtrykket i løbet af et halvt til et helt år, efterhånden som LAGUR-vandet får slebet rørenes inderside mere og mere.

UJÆVNHEDER SLIBES VÆK

I en beboelsesejendom ser vi de største kalkdannelser i stigestrengene i kælderen og op i bygningen. Det normale billede er, at for hver forgrening af røret bliver kalkbelægningen mindre. Til gengæld er eventuelle problemer med vandtrykket i haner og bruser typisk størst yderst og øverst i rørføringen.

De mest fremspringende ujævnheder slibes langsomt væk først, og jo mere ujævnhederne fjernes, jo bedre og mere roligere bliver vandgennemstrømningen – og endnu mere kalk på indersiden slibes væk.

LAGUR fjerner ikke kalken fuldstændig, men gør over tid kalkoverfladen jævn. Det observerer vi jævnligt, når vi tjekker gamle vandrør og føler efter med en finger. Før LAGUR vil indersiden af et udskåret vandrør typisk føles meget ru – efter LAGUR bliver rørets inderside mere og mere glat.

MEGET MINDRE RISIKO FOR RØRSPRÆNGNINGER

Nogle af vores kunder har været bekymrede for, om LAGUR øger risikoen for rørsprængning, fordi kalk har en tætnende effekt på røret. Men rør bliver ikke mere utætte, når et LAGUR-anlæg kobles på.

Effekten er derimod den modsatte, fordi LAGUR i reglen primært fjerner ujævnhederne og dermed sikrer roligere gennemstrømning og bedre vandtryk.

Mange rørsprængninger skyldes, at turbulenser og øget trykbelastning på steder med store ujævnheder river større kalkpropper løs, så huller i røret skabt af galvanisk tæring bliver blotlagt og brister yderligere.

I et ekstremt tilfælde installerede vi LAGUR i en stor erhvervsejendom, der havde været hårdt plaget af rørsprængninger – i gennemsnit én rørsprængning om ugen.

Tre år efter installationen af LAGUR var der fire rørsprængninger, hvor der med det ubehandlede vand før installationen af LAGUR (teoretisk set) ville have været omkring 150.

CISTERNER BLIVER RENE UNDER VANDSTAND

Generelt har LAGUR-behandlet vand altså en slibende effekt på kalkbelægninger på indersiden af installationer, hvor der er et kraftigt vand-flow.

I cisterner forholder det sig lidt anderledes. Her står vandet hovedsageligt stille. Over tid vil vandet dog arbejde sig ind under revner i kalkskorpen og løsne det yderste af kalken.

På den måde vil en plastikcisterne i løbet af et år eller to ofte blive tæt på ren for kalk under vandstanden, mens den del af cisternen, der er over vandstanden, har samme kalkbelægning som før installationen af LAGUR.

PÅ FLISER SKAL DER KNOFEDT TIL

Gamle kalkbelægninger, der kun er i sporadisk berøring med nyt vand fra LAGUR vandbehandling – for eksempel fliserne og glasvæggen i din bruseniche – oplever ikke samme effekt som vandrør og cisterner.

Vil du have den gamle kalk væk, kræver det derfor knofedt og rengøringsmidler.

Til gengæld kan du glæde dig over, at LAGUR-behandlet vand minimerer kalkgenerne efterfølgende, fordi det bliver nemt at fjerne det granulerede kalkstøv, der måtte lægge sig, med en klud.

FØLG udviklingen
DANSK MONTAGE A/S