Kalkbelægning øger dit energiforbrug til vandopvarmning

Med LAGUR reducerer du den kalk i rør og på varmelegemer, som ellers vil øge dit energiforbrug til opvarmning af vandet i din bolig.

LAGUR reducerer kalken i dine rør

Gevinsten ved et LAGUR-anlæg begrænser sig ikke kun til den nemmere daglige rengøring og den længere levetid på dine installationer og hårde hvidevarer, fordi du minimerer den kalk, der aflejrer sig.

Du sparer også på den energi, der skal til for at opvarme vandet i alt fra vaskemaskinen og varmtvandsbeholderen til elkedlen på dit køkkenbord. Samtidig udnytter du varmen mere effektivt, hvis du benytter fjernvarme.

Der er nemlig en klar sammenhæng mellem kalkbelægning og energiforbrug.

FORHOLDET MELLEM KALK OG EKSTRA STRØM

En tommelfingerregel siger således, at en kalkbelægning på 3 mm typisk vil forøge strømforbruget med 25 procent.

Det gælder eksempelvis varmtvandsbeholderens varmelegeme, hvis der opvarmes med strøm, men det påvirker altså også elektriske maskiner i hjemmet som vaskemaskiner og elkedler.

KALK UDFORDRER MASKINER

Jo mere kalk, der er på en varmevekslingsflade så som et varmelegeme, jo mere udfordret er maskinen i at levere opvarmet vand.

Hvis kilowatt-prisen er 4 kroner, betyder 3 mm kalk på varmelegemet i en vaskemaskine altså, at en vask, som maskinen normalt bruger en kilowatt på, stiger fra 4 kroner til 5 kroner i pris, fordi maskinen skal bruge 25 procent mere strøm på at varme vandet op.

EN OND SPIRAL

Derudover sætter kalk på varmelegemet gang i en ond spiral. Når kalken begynder at sætte sig, skal maskinen nemlig arbejde mere.

Det vil sige, at varmelegemet forbliver varmt i længere tid end normalt og dermed tiltrækker endnu mere kalk.

Efter nogle år kan varmelegemet være groet helt til med kalk, så det måske bruger 50 procent mere strøm.

Du sparer også på den energi, der skal til for at opvarme vandet i alt fra vaskemaskinen og varmtvandsbeholderen til elkedlen på dit køkkenbord. Samtidig udnytter du varmen mere effektivt, hvis du benytter fjernvarme.

Der er nemlig en klar sammenhæng mellem kalkbelægning og energiforbrug.

HOLD FJERNVARME-REGNINGEN NEDE

Men LAGUR kan også spare dig for en ekstraregning for energiforbruget, hvis du benytter fjernvarme.

Den varme, som ikke overføres til vandet via varmeveksleren, ryger nemlig tilbage igen. Men dit fjernvarmeværk vil gerne have, at du afkøler vandet så meget som muligt, før du sender det retur, og du kan ligefrem blive straffet med en ekstraregning, hvis din returvarme er for høj.

Når du ikke kan udnytte fjernvarmevandet godt nok i opvarmningen af din bolig på grund af kalkbelægninger, bliver den såkaldte returtemperatur for høj, og du får en tillægsafgift oven i din fjernvarmeregning.

Den kan du også reducere markant eller fjerne helt ved at vælge LAGUR.

Bliv klogere på hvad et LAGUR anlæg kan gøre for dig, tilmeld dig vores online introduktion her.

–  –  –  –  –

FØLG udviklingen
DANSK MONTAGE A/S