- Man - Fre: 8:00 - 17:00
- kundeservice@lagur.dk
- 70 60 56 00
FORKÆL DIT HJERTE - FJERN SALTET FRA BORDET OG VANDET
Modsat blødgøringsanlæg efterlader LAGUR ikke salt i dit vand. Det er godt for dit helbred, som i dag belastes af salt i alt for store mængder, hvilket øger risikoen for hjertekarsygdomme.
Mere end halvdelen af alle danskere over 55 år rammes af en hjertekarsygdom. Det svarer til godt 56.000 mennesker om året. Mere end en halv million danskere har en hjertekarsygdom. 12.000 af dem dør.
Hvorfor er dette interessant for LAGUR – og vores kunder? Fordi en af de væsentligste risikofaktorer for hjertekarsygdomme er danskernes store indtagelse af salt, og i modsætning til konventionelle blødgøringsanlæg øger et kemifrit LAGUR-anlæg ikke saltet i det vand, du får ind i din bolig og ud af din vandhane.
Det er mere bæredygtigt – både for din husstands energiforsyning og dit helbred.
Meget mere salt end anbefalet
Der er en direkte sammenhæng mellem indtagelse af salt og forhøjet blodtryk, som forstærker risikoen for hjertekarsygdomme.
Danskerne indtager i gennemsnit 10 gram salt om året, og der er alt for meget. 9 ud af 10 danskere indtager mere salt end anbefalet.
Ifølge Hjerteforeningen og andre eksperter vil en reduktion i saltindtagelsen sænke blodtrykket i befolkningen og reducere forekomsten af hjertekarsygdomme og dødsfald forårsaget heraf markant.
Vi kan klare os med halvandet gram
Eller som professor og overlæge i hjertesygdomme på Rigshospitalet Henning Bundgaard i december 2022 forklarede til Peter Qvortrup Geisling i podcastet Lægens Bord på DR:
”Anbefalingen er, at vi ikke skal have mere end 5 gram, og at vi i virkeligheden kan klare os med 1,5 gram.”
Ifølge Henning Bundgaard er det blevet anslået, at næsten halvdelen af den million danskere, som har forhøjet blodtryk, ville have normalt blodtryk, hvis vi reducerede vores saltindtag i gennemsnit med bare tre gram – altså ikke ved at komme ned på den anbefalede mængde, men bare ved at nærme sig den.
Fjern salt fra bordet og vandet
Den kemiske betegnelse for bordsalt og det salt, der efterlades i brugsvand behandlet med et konventionelt vandbehandlingsanlæg, er natriumchlorid (NaCl). Denne type salt bliver både brugt i vores mad, til at blødgøre brugsvand og til at rydde vejene om vinteren, og den kan komme fra både havet og saltminer.
Men i menneskekroppen behandles alle disse former for salt ens – og det går altså ud over vores sundhed, hvis vi får for meget.
I Lægens Bord anbefaler Henning Bundgaard, at man – lige som mange restauranter er begyndt på – fjerner salt fra bordet, fordi den ofte meget forarbejdede mad, vi typisk indtager, allerede er tilsat store mængder salt.
Vores krop er ikke skabt til den salt, vi indtager
Problemet er, at den natriumsalt, vi indtager, ikke er naturlig for mennesket.
Ifølge Henning Bundgaard er vi mennesker nemlig født og tilvænnet livet på en savanne, hvor der ikke var noget eller meget lidt naturligt salt.
Dengang indtog vi måske lidt af den såkaldte kaliumsalt, men i vores moderne liv indtager vi mere end rigelige mængder af bordsalt – eller natriumsalt, som også er det, der efterlades i brugsvandet af konventionelle blødgøringsanlæg, der anvender saltpellets i processen.
Reducér dit saltforbrug og forkæl dit hjerte
Så hvad kan vi gøre for at forkæle vores hjerter – og forebygge risikoen for hjertekarsygdomme?
Vi skal ikke ryge, vi skal motionere, vi skal spise sundt, grønt og varieret – og vi skal reducere vores indtag af salt.
Det kan LAGUR hjælpe dig med.
FØLG udviklingen