- Man - Fre: 8:00 - 17:00
- kundeservice@lagur.dk
- 70 60 56 00
DU HAR STADIG BRUG FOR LAGUR, SELV OM DIT VANDVÆRK SÆNKER HÅRDHEDEN
Det ændrer ikke på effekten af LAGUR, når dit vandværk reducerer hårdheden, for dit vand er stadig hårdt. Hvis ikke LAGUR omformer kalken, vil den stadig sætte sig.
FAKTA
DERFOR HAR DU STADIG BRUG FOR LAGUR:
- Selv om dit vandværk sænker hårdhedsgraderne, fx. fra 25 til 15 dH, er vandet stadig hårdt og medfører kalkgener.
- Da LAGUR ikke fjerner kalk, men derimod omformer den, så den ikke aflejrer sig som før, er værdien af dit LAGUR-anlæg den samme, selv om dit vandværk reducerer vandets hårdhed.
- LAGUR behandler vandet uden brug af salt og anden kemi, så vandets sunde egenskaber i kraft af kalk og mineraler bevares.
– – – – –
Flere danske vandværker – især i Østdanmark, hvor vandet herhjemme generelt er hårdere – er begyndt at reducere vandets hårdhedsgrader.
Hvad betyder det for forbrugere, der overvejer eller allerede har et LAGUR-anlæg? Ingenting! Forklaringen kommer her:
Da LAGUR ikke fjerner kalk, men derimod omformer den, er værdien i hverdagen af dit LAGUR-anlæg den samme, selv om dit vandværk reducerer vandets hårdhed.
LAGUR FJERNER IKKE KALKEN – MEN OMDANNER DEN
LAGUR fjerner ikke kalk fra vandet. LAGUR omdanner i stedet kalken i vandet fra skarpe krystaller, der hæfter let på flader og i installationer, til runde granulater, der ikke fæstner i nær samme grad og er nemmere at fjerne. For eksempel med en klud, hvis du tørrer af i brusenichen regelmæssigt.
Derfor skal nuværende – og kommende – LAGUR-kunder – ikke bekymre sig om, at det lokale vandværk vil gøre vandet mindre hårdt, for der er stadig rigeligt med kalk i vandet – og værdien i hverdagen af et LAGUR-anlæg er den samme som før.
VANDVÆRKER FJERNER KALK MED PELLETMETODEN
Når vandværker bebuder, at de vil reducere hårdheden i det vand, der går ud til forbrugeren, er forklaringen typisk, at vandværkerne implementerer den såkaldte pelletmetode.
Kort fortalt gør pelletmetoden vandet mindre hårdt ved at tilsætte natriumhydroxid (NaOH) og desinficeret sand til grundvandet. En del af kalken bindes til sandkornene, som bliver til små kalkpellets, der synker til bunds og kan fjernes. Dermed reduceres kalkindholdet i det vand, der skal ud til forbrugerne.
MINDRE HÅRDT VAND ER STADIG HÅRDT
Det østdanske vand er dog så hårdt, at der stadig er lang vej til decideret blødt vand, selv om vandværket sænker hårdhedsgraden, og som forbruger vil du stadig have kalkgener i hjemmet.
Såkaldt ”blødt vand” har ifølge den officielle internationale skala Deutsche Härte (°dH) en hårdhed på blot 0-8 dH. 0-4 er ’meget blødt’, 8-12 er ’middelhårdt’, og 12-18 er ’temmelig hårdt’. 18-24 er ’hårdt’, 24-30 er ’meget hårdt’, og vand over 30 dH er ’særdeles hårdt’.
SOM LAGUR-KUNDE BRUGER DU IKKE BLØDGØRING
I Brøndby, hvor hovedstadens forsyningsselskab HOFOR’s første pelletanlæg har været i drift siden 2017, lyder den officielle hårdhedsværdi pr. 25. november 2022 på 10-15 dH. 10-15 dH er en stor forbedring, men vandet er stadig ’temmelig hårdt’, og borgere med brugsvand i denne hårdhedskategori ved, hvor mange kalkgener der stadig kan være i det daglige.
Så hvis du er LAGUR-kunde, og dit vandværk anbefaler dig at slukke for dit lokale såkaldte blødgøringsanlæg baseret på ionbytning, hvis vandet skal bruges til at drikke eller madlavning, skal du ikke gøre noget, for det det er slet ikke et blødgøringsanlæg, du har stående.
Kun hvis du derimod har et konventionelt blødgøringsanlæg – og ikke er LAGUR-kunde – kan vandværkets sænkning af hårdhedsgrader eventuelt få dit vands indhold af salt (natrium) til at overskride grænseværdien.
LAGUR BEVARER VANDETS SUNDE EGENSKABER
I LAGUR har vi derimod valgt at behandle vandet helt uden brug af salt og anden kemi, så vandets sunde egenskaber i kraft af kalk og mineraler bevares, mens kalkgenerne hos forbrugerne stadig bliver minimeret.
Effekten viser sig blandt andet på den (manglende) tilkalkning af varmelegemet i en vaskemaskine, der har benyttet vand med hårdhed på 14 dH, henholdsvis med og uden et LAGUR-anlæg (se foto).
FØLG udviklingen